Curtea de Conturi a emis o opinie cu rezerve asupra rapoartelor financiare ale Ministerului Apărării pentru anul 2024. Auditul a evidențiat că Ministerul Apărării nu a respectat prevederile, prin care bunurile din domeniul public nu pot fi transmise în capitalul social al întreprinderilor de stat. Deși întreprinderile au fost fondate anterior intrării în vigoare a legii, ministerul nu a întreprins măsuri corective.
”Lipsa unei liste exhaustive a bunurilor și lipsa recunoașterii contabile corespunzătoare nu permite confirmarea valorii raportate la contul „Acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării”. Se estimează că această valoare este subevaluată semnificativ”, afirmă CCRM.
Auditul a evidențiat, de asemenea, alte deficiențe care nu au influențat opinia de audit, dar necesită atenție din partea entității auditate.
”Ministerul nu a înregistrat în Registrul bunurilor imobile 89 de clădiri în valoare de 286,7 milioane lei și patru loturi de teren în valoare de 66,8 milioane lei. (…) De asemenea, 90 de bunuri imobile avariate, în valoare de 5,1 milioane lei, nu au fost excluse din evidența contabilă, în pofida inventarierii și constatării stării nesatisfăcătoare a acestora. Ministerul nu a finalizat reformele începute în anii 2004 și 2018 privind reorganizarea prin absorbție sau transformare a unor întreprinderi de stat. Lipsa documentației privind transferul patrimoniului și refuzul de înregistrare de către Agenția Servicii Publice au împiedicat finalizarea procesului. Proiectele de hotărâri de Guvern aferente se află încă în proces de avizare. Totodată, instituția se confruntă cu probleme în administrarea locuințelor de serviciu, având 13 cauze judiciare în derulare”, precizează Curtea de Conturi.
CCRM recomandă Ministerului Apărării întreprinderea unor acțiuni urgente pentru remedierea deficiențelor identificate, accelerarea reformei structurale a întreprinderilor de stat, consolidarea auditului intern și implementarea unui sistem funcțional de control managerial. De asemenea, este necesară finalizarea înregistrării drepturilor patrimoniale asupra bunurilor statului și digitalizarea completă a evidenței contabile.
Comments are closed.